5 dec. 2009

Söndagsmat


Det här blir idag söndag....Mums
Dom som tycker GI är bantning har nog inte riktigt läst på :-) Det enda jag missar här är potatisen. Jag lättkokar lite blomkål istället och häller gräddsås över allt. Minskar nog lite på vetemjölet i såsen oxå. Självklart äter jag med måtta! Tills jag blir mätt - men inte proppmätt. Ta bara 1 gång. En snyggt upplagd portion.

Ingredienser till Söndagsstek stek:
8 portioner
1,5 kg nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalv
2 msk smör
2 morötter
1 färsk rotselleri
1 bunt persilja
Några kvistar timjan
2 gula lökar
2 krm vitpeppar
3 ansjovisfiléer (100 g)
# Steksås
Fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde. Låt koka 5 minuter. En skvätt ljus soja gör susen. Någon matsked gelé blir också gott. Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av med salt och vitpeppar.
Så här lagar du Söndagsstek stek:

Sätt ugn på 150 grader. Bind eventuellt upp köttet med steksnöre. Skala och rensa rotfrukter, persilja och lök. Hacka i grova bitar. Ansjovisen hackas också grovt. Hetta upp en stekpanna. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter. Låt grönsaker och ansjovis bli varma i pannan och fördela runt köttet. Sätt i ugnen och låt gå i cirka 40 minuter. Tillsätt 5 deciliter hett vatten. Stek ytterligare cirka 1 timme. Sätt i en termometer. Innertemperaturen ska vara över 65 grader, då är steken rosa. Vid 75 grader är den helt genomstekt. Välj hur du vill ha den. Låt steken vila 10 minuter. Skär i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat eller låt svalna helt och servera som kall marinerad stek. Skyn häller du av och gör sås eller marinad av. Rotfrukterna kan serveras till steken. Klassiskt till är kokt potatis, grönsaker, sötsur gurka, gelé och steksås.

1 kommentar:

  1. Ser riktigt gott ut!
    Måste skriva om ett tips jag gjorde förra veckan. Egen GI-musli.
    Tog rågflingor och ekologisk havregryn med quinoa som jag blandade.
    Tog lite olja, flytande honung samt en hel del kanel. (Kanel sänker GI).
    Blandade det som jag sen rörde i havregryn/rågflingorna.
    På en plåt in i ugnen i ca 175 G och rosatde i ca 10 min. Tänk på att röra om så man inte bränner det. Låt svalna.
    Sen blandade jag detta med linfrö,boveteflingor,solroskärnor och ovanpå detta hade jag handlat torkad frukt (Tasty house)som jag sen blandade i. Har även ställt en skål brevid muslin så om någon vill ha mera frukt kan man bara ta det i, även lite nötter. Blev gott och mättar kanon. Johan tyckte även den var supergod.
    Äts med vanilj yoghurt.
    Står nu i en glaskål framme i köket och ser ut som en lyxig hotell musli. För ca en hundralapp har man nu en musli som räcker ett par veckor. (Får göra lite i omgångar, men jag har ju ingredienserna hemma)Prova!
    Jag kan ta med ett provsmak nästa helg!
    Kramar Ebba

    SvaraRadera