4 feb. 2010

Gi Semla


Idag var jag inbjuden till ett jobbmöte med middag. Var lite orolig vilken mat det skulle bli. Men otroligt nog hade hela gänget som jag var på möte med börjat med ISO/GI, så dom hade beställt en GI-buffé. Fantastiskt god vad den! Vad är oddsen egentligen att man blir bjuden på det. Där fanns lax, kyckling, ungrostade grönsaker, sallad, frukter, fetaost späckat kalkon, gulachsoppa m.m Kan tilläggas att vi var 106 personer på mötet, så det var ingen liten grej att fixa :-)

En av tjejerna började prata om Semlor. Såklart blev jag tvungen att hitta ett bar GI recept. Fast jag hade nog inte gjort mandelmassan själv. Visst är där socker i mandelmassa, men man kan ju ta den som innehåller 50% mandel, så går GI ner mycket. Man behöver ju inte ta så mycket...

Dinkelsemlor
Den GI-vänliga semlan bakas naturligtvis av dinkelmjöl. för fibrernas skull tillsätter vi en deciliter fullkornsmöl av dinkel. Tack vare ägget i degen blir bullarna höga och luftiga. Glöm heller inte att arbeta degen ordentligt, annars blir bullarna kompakta. Det klassiska florsokret på locket hoppar vi över. Ingredienser
Till 16 st behöver du:
50 g jäst
3 dl mjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 tsk flytande Hermesetas
1 tsk stötta kardemummakärnor
75 g smör
1 ägg
Till pensling:
1 ägg
Mandelmassa:
100 g sötmandel
1-2 dl Hermesetas lättströ alt råsocker
inkråm av bullar
¾ dl grädde
Till fyllning:
2 dl grädde
Du behöver också:
bakplåtspapper
GI Medel
GB Medel


Så här gör du
1.
Låt smöret bli rumsvarmt. Värm mjölken till 37°. Lös jästen i lite av mjölken. Häll på resten av mjölken. Tillsätt mjölet, lite i taget. Vispa upp ägget i en kopp. Häll i flytande Hermesetas, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.
2.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje rulle i 8 bitar. Ta dinkelmjöl på händerna och rulla runda bullar. Lägg på plåten och jäs i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.
3.
Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med vispat ägg och ställ in plåten på mittersta falsen i ugnen. Sänk värmen till 225°. Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och har vacker färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär av lock på bullarna när de har kallnat helt. Gröp ut lite av inkråmet i varje bulle.
4.
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman mandel, lättströ och inkråm. rör ner grädden lite i taget tills massan fått önskad konsistens. Vispa grädden till fyllningen till fast skum. Fyll bullarna med mandelmassa och klicka eller spritsa grädde ovanpå. Lägg sist på locket.


Receptet hittade jag på Gi viktkoll

4 kommentarer:

  1. Ja då är man igång. Högt betyg för din kyckling m spenat o grädde - supergod. Ikväll åt vi din köttgryta med cr. fraiche m smak o svamp lök mm. supergott det oxå. I morgon ska vi prova din kycklinggratäng med massor av Philadelpiaost, bacon mm. Den verkar bäst tycker jag.
    //Pia

    SvaraRadera
  2. Kul att du tycker om det jag gör. Känns inte som man "bantar" precis :-)
    / Katta

    SvaraRadera
  3. Smaskens med nyttiga semlor. Detta receptet måste jag helt klart prova :-)
    Lägger gärna upp det på min blogg om det är ok?
    /Cilla

    SvaraRadera
  4. Klart du får! Kan du höra av dig när dom är gjorda. Jag har inte hunnit göra dom ännu. / Katta

    SvaraRadera